zaterdag 24 oktober 2015

'Hoor de wind waait door de bomen'

Welke dieren wonen er allemaal in het bos? Welke dieren hebben wij gezien tijdens ons bezoek aan het bos? Een konijn, een kikker, een eekhoorn, een slak, een worm, een egel...
We speelden raadspelletjes met de dieren en maakten ons net zo klein als een bange egel. Welk diertje is er weg?De rupsen speelden een gezelschapsspelletje. Ze moesten nootjes geven aan de eekhoorns maar opgepast voor de vos want die kwam de nootjes stelen.


Er werden huisjes gebouwd voor de kabouters uit het bos.


De vlinders boetseerden een eekhoorn en de rupsen een boom met klei.
'Etje, da's precies modder!'We zetten de bosdieren van klein naar groot en probeerden ook zelf eens van klein naar groot te gaan staan. Eerst met een groepje kleuters en dan eens met de hele klas. Wie is de grootste? Wie is de kleinste?
 

 Nu we goed hadden geoefend probeerden we ook eens de egels van klein naar groot te kleven op een blad maar eerst knippen. De rupsen knipten enkel rondom rond op de rode lijnen, de vlinders knipten alle prentjes zelf uit. 
Wij oefenden groot en klein en het eerste leerjaar leerde over 'de meter'. We werden allemaal gemeten! Wie is er groter of kleiner dan 1 meter?

Deze week zat er plots een verdrietig kaboutertje in onze klas. Hij was verdrietig omdat hij alleen was maar natuurlijk wilden wij allemaal vriendjes met hem worden en dansten met hem in de kring. We zongen het liedje: 'Er zat een klein kaboutertje te huilen op een steen. Huilen, huilen de hele dag alleen. Sta op kaboutertje en droog je traantjes af. Kies een vriendje uit de kring waarmee je dansen mag' en speelden zelf de kabouter. We speelden ook een spelletje met kabouters. We moesten heel goed kijken waar ze stonden en welke kleur van 'pinnemuts' ze hadden. Goed gekeken? Namaken maar!

 Er was deze week een herfstfeestje in onze klas. De eekhoorn had al zijn vriendjes uitgenodigd om samen te eten en te dansen. Wij moesten de dieren verzamelen en ze eten geven. Hoeveel kastanjes, nootjes of blaadjes wil de egel? En de slak? En de uil? ...

De vlinders maakten een gelijkaardige luisteroefening op papier.


We speelden deze week ook veel met de kastanjes, blaadjes, nootjes, dennenappels,...

 
Kortom, het was weer een leuke week!
O ja, vertelden de kleuters al dat er een spin aan het werk is in onze klas? Iedere nacht werkt ze verder aan haar web. Zou er maandag een reuze web zijn? We zijn benieuwd...
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten